Hoe kan je de importkosten van auto berekenen?

Het is vandaag de dag meer dan ooit populair om ervoor te kiezen om een auto te gaan importeren uit het buitenland. Het merendeel van de mensen die de informatie op deze pagina lezen zullen dit ongetwijfeld ook weten te beamen. Dat is het gevolg van het feit dat de verkoopprijzen van voertuigen op bijvoorbeeld de Duitse markt een flink stuk lager zijn gelegen dan hier bij ons het geval is. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het importeren van een auto uit een ander land ook gepaard gaat met bepaalde (extra) kosten. Wil je graag een goed beeld krijgen van al deze kosten en wil je met andere woorden de importkosten van auto berekenen? Blijf dan zeker verder lezen! 

Welke importkosten zijn er allemaal van toepassing?

Bij importkosten van auto berekenen zal in de praktijk al snel duidelijk worden dat er tal van verschillende kosten zijn waar je aandacht aan moet besteden. Denk hierbij aan deze kosten:

  1. De aankoopprijs van het voertuig (uiteraard);
  2. De eventuele transportkosten die aangerekend worden;
  3. De invoerrechten welke mogelijks van toepassing kunnen zijn;
  4. De BPM die is verschuldigd voor het voertuig in kwestie; 

Uiteraard spreekt het voor zich dat je naast bovenstaande kosten ook nog rekening dient te houden met de verzekeringspremie die is verschuldigd. Dit zijn best een groot aantal verschillende kosten die samen een behoorlijk bedrag kunnen vertegenwoordigen. Alle importkosten van auto berekenen zorgt er in de praktijk voor dat je een glashelder beeld hebt van werkelijk alle kosten die betaald dienen te worden voor het importeren en inschrijven van jouw nieuwe auto. 

Hoe kan je de importkosten van auto berekenen? 

De importkosten van auto berekenen kan op verschillende manieren gebeuren. Het beste wat je kan doen is echter contact opnemen met de partij die voor jou de import zal regelen. Voor deze partij geldt uiteraard dat ze een goed beeld heeft van de transportkosten evenals van de importvergoedingen die van toepassing zijn. Voor wat deze laatste betreft kan je er rekening mee houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen voertuigen die jonger en die ouder zijn dan 30 jaar. Voor de eerste geldt een importvergoeding van 10 procent. Voor de tweede is een importvergoeding van toepassing die bestaat uit louter de 6 procent BTW. Eigenlijk betekent dit dus dat voertuigen ouder dan 30 jaar zijn vrijgesteld van echte invoerrechten. 

Zeker van niet te onderschatten belang

Eén van de voornaamste redenen waarom zoveel mensen vandaag de dag kiezen voor het importeren van hun nieuwe auto heeft te maken met de lagere kosten die daaraan verbonden zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat de importkosten van auto berekenen zeker en vast iets is wat niet over het hoofd mag worden gezien. Niet zelden komt het immers voor dat mensen vooral de focus leggen op de aankoopprijs van het voertuig van hun dromen. Ergens is dat natuurlijk best begrijpelijk, alleen zijn er ook nog andere kosten die het totale kostenplaatje toch nog enigszins zullen gaan beïnvloeden. Wil je dus niet geconfronteerd worden met vervelende financiële verrassingen? Dan is het zonder meer een aanrader om ervoor te kiezen om een berekening van de importkosten uit te voeren. Enkel en alleen zo beschik je over een volledig beeld van alle relevante kosten. Mis je na het lezen van dit artikel nog informatie? Vraag het aan de specialisten van DAS Import.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *